Lente 2022 Ongedocumenteerd

Programma: #Ongedocumenteerd

4 minuten leestijd

In de 40-dagentijd, in maart en april, komen we op voor een uiterst kwetsbare groep Rotterdammers: de mensen zonder verblijfspapieren. We luisteren naar verhalen en zoeken naar verlichting. Met gesprekken, lezingen, theater, film, dans, diner, viering en muziek. Kom kijken, luisteren en doe mee!

06/03 kerkdienst
Locatie: Pauluskerk (kerkzaal)
Start: 10.30 uur.
Thema deze dag is ‘mensen zonder papieren’.

07/03 openingsgesprek: ‘oud en ongedocumenteerd’, met Ernest van der Kwast
Locatie: Pauluskerk (kerkzaal en online)
van 19.30 tot 21.00 uur.
Ze zijn al 20, 30, 40 jaar hier. Hebben een heel leven opgebouwd, met werk, en soms een gezin. Nu zijn ze oud en versleten. Of ziek. Maar opvang of hulp is er niet. Uitzicht op legaal verblijf evenmin. Wie zijn deze al bijna bejaarde Rotterdammers? Wat zijn hun levensverhalen en hoe kijken zij zelf naar hun situatie?
Richard Staring (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Frederiek de Vlaming (Regenboog Groep) presenteren kersvers onderzoek. Er zijn ervaringsverhalen van Mahtob Boot (vluchtelingenwerker Pauluskerk), Thea Noga (straatarts Pauluskerk), Eva Bezem (advocaat Prakken d’Oliveira) en een Rotterdammer zonder papieren. Presentatie: Ernest van der Kwast.

18/03 audiotour & wereldkeuken
Locatie: Pauluskerk
van 17.00 tot 20.00 uur.
Een gids neemt je mee door de stad, waar je de audioverhalen hoort van Rotterdammers zonder verblijfspapieren. Daarna schuif je aan in het restaurant van de Pauluskerk, waar een stadgenoot zonder papieren heerlijk voor je heeft gekookt. Met verhalen en een nagesprek met de mensen van het Theateratelier Pauluskerk en Theater Formaat.
Vertrek- en eindpunt audiotour: Pauluskerk. De tour en het diner zijn eventueel apart te volgen.

15/03 t/m 05/04 actieatelier
Locatie: Pauluskerk (kerkzaal)
elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur.
In deze werkplaats maken we met verschillende kunstenaars uit de Pauluskerk verhalen van Rotterdammers zonder papieren. Samen creëren we protestkunst, waarmee we de verhalen van mensen zonder papieren zichtbaar en invoelbaar maken: een maatschappelijke oproep tot actie.

23/03 audiotour & wereldkeuken
Locatie: Pauluskerk
van 17.00 tot 20.00 uur.
Een gids neemt je mee door de stad, waar je de audioverhalen hoort van Rotterdammers zonder verblijfspapieren. Daarna schuif je aan in het restaurant van de Pauluskerk, waar een stadgenoot zonder papieren heerlijk voor je heeft gekookt. Met verhalen en een nagesprek met de mensen van het Theateratelier Pauluskerk en Theater Formaat. Start wandeling: 17.00 uur. Start diner: 18.30 uur. De tour en het diner zijn eventueel apart te volgen.

01/04 ‘Fahim’ – KINO
Locatie: Gouvernestraat
Start film: 14.00 uur.
Terwijl ze wachten op de goedkeuring van hun politiek asielaanvraag, staan de jonge Fahim en zijn vader onder constante dreiging van uitzetting. Voor Fahim is er maar één uitweg: schaakkampioen van Frankrijk worden. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Met een korte in- en uitleiding door Thamar Kemperman, coördinator kunst en cultuur in de Pauluskerk en een Rotterdammer die weet wat het leven zonder papieren inhoudt. De film is gratis toegankelijk en wordt aangeboden door KINO.

03/04 wake
Locatie: Detentiecentrum Zestienhoven Rotterdam
Start: 16.00 uur.
Mensen zonder papieren kunnen elk moment om niets worden opgepakt en in detentie worden gezet. Doel is uitzetting, wat meestal niet gaat. Met grote regelmaat worden ze in isolatie geplaatst. Voor mensen die toch al getraumatiseerd of gestrest zijn, is dat zeer beschadigend. Elke eerste zondag van de maand is er een wake bij het detentiecentrum Rotterdam. Op 3 april spreekt Ranfar Kouwijzer (directeur Pauluskerk) tijdens de wake bij het detentiecentrum. Georganiseerd door Welkom Onthaal.

07/04 Paulus Podium
Locatie: Pauluskerk
Start: 19.00 uur.
Het Paulus Podium is een open podiumavond met bezoekers van de Pauluskerk. Iedereen die iets wil zeggen, zingen, spelen of laten zien kan dat doen. Een dynamische avond met zang, dans, proza, theater en muziek. Deze avond staat in het teken van ‘ruimte’. Wat betekent dat voor ons? In welke situaties zitten we vast, worden we tegengehouden? Hoe ziet een stad eruit waarin we er ruimte is voor iedereen? Waarin we niet onschuldig worden vastgezet of uitgesloten? Kom kijken, luisteren of meedoen.

14/04 slotevenement: ‘oud en ongedocumenteerd’, met Ernest van der Kwast
Locatie: Theaterzaal Bibliotheek Rotterdam
Van 19.30 tot 21.00 uur.
Een onzichtbare groep ongedocumenteerde ouderen in Rotterdam zit compleet klem. Met het klimmen der jaren verzwakt hun fysieke en mentale gezondheid. Het netwerk om hen heen brokkelt langzaam af. Opvang of hulp is er niet. Onderzoekers en hulpverleners maken zich grote zorgen. Hoe moet het verder met deze mensen? Welke oplossingen zijn er? Slotevenement, i.s.m. met de Openbare Bibliotheek, o.l.v. Ernest van der Kwast en culturele bijdragen van het Actieatelier en studenten van de Hogeschool Rotterdam.

17/04 kerkdienst
Locatie: Pauluskerk (kerkzaal)
Start: 10.30 uur.
Paasdienst en afsluiting van het programma.

Aanmelden

Voor alle activiteiten vooraf aanmelden. Dit kan op de website van de Pauluskerk:  pauluskerkrotterdam.nl/ongedocumenteerd, Hier vind je steeds de meest actuele informatie, ook over de coronamaatregelen van dat moment. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Vorige